Parancs leírások

Bevezető

    Ez a dokumentum egy összefoglaló a gyakran használt Linux parancsokról. A célja a parancsok megtanulása esetleg a tudás felfrissítése azoknál a parancsoknál melyeknek a használatára ritkábban kerül sor. Akár kezdő vagy a Linuxban, vagy haladó felhasználó, találhatsz új dolgokat. A gyűjtemény tartalmazza a parancsok leírásait és gyakori alkalmazásait, megfűszerezve itt-ott példákkal és hasznos opciókkal. Minden parancsnál van egy rövid leírás, az alapvető műveletről amit elvégez. Több információért érdemes a man oldalt átnézni.

Karbantartás

 

Az egyik leginkább figyelmen kívül hagyott dolog a Linux szervereknél az hogy szükség van rendszeres karbantartásra. Az igaz hogy a Linux egy stabil és biztonságos rendszer, de ennek az állapotnak a fenntartásához szükséges időközönként ránézni a szerverre, és elvégezni a szükséges feladatokat.

Összeszedtem egy listába a karbantartási feladatokat amivel megőrizhetjük a rendszerünk biztonságos és gyors állapotát. A többi cikkel ellentétbe itt nem egy parancs gyűjtemény áll hanem egy lista az elvégzendő feladatokról.

Rendszer információ

A következő parancsok segítenek a rendszer felismerésében, szoftver és hardver információk kiolvasásában.

Leállítás és újraindítás

A számítógép bekapcsolása után a cél a használat. De amikor elvégeztünk dolgunkat ki kel kapcsolni. Ezt parancssorból is elvégezhető könnyedén.

parancsok listája:

Folyamatok listázása

Folyamatok megtekintéséhez a top parancs a legcélszerübb.

parancsok listája:

Oldalak