Bevezető

    Ez a dokumentum egy összefoglaló a gyakran használt Linux parancsokról. A célja a parancsok megtanulása esetleg a tudás felfrissítése azoknál a parancsoknál melyeknek a használatára ritkábban kerül sor. Akár kezdő vagy a Linuxban, vagy haladó felhasználó, találhatsz új dolgokat. A gyűjtemény tartalmazza a parancsok leírásait és gyakori alkalmazásait, megfűszerezve itt-ott példákkal és hasznos opciókkal. Minden parancsnál van egy rövid leírás, az alapvető műveletről amit elvégez. Több információért érdemes a man oldalt átnézni. Ez elérhető itt is, angolul vagy magyarul. A parancsok sokaságából kiindulva nem célja e leírásnak minden parancs megjelenítése. Ez csak egy rövid térkép mely segítségével a kezdő felhasználók eligazodnak a Linux parancssor világában.

    Az itt felsorolt parancsokat az Ubuntu Linux 12.04 bash shel parancs értelmezővel próbáltam és használom. Valószínű a legtöbb disztribúcióban azonosan működnek, de nem kizárt hogy eltérések lehetnek.

    Sok parancs része az alaprendszernek, de előfordulhat, hogy olyan parancsok leírásai vannak itt, amiket külön kel telepíteni. A telepítéssel kapcsolatban a rendszer adminisztrációnál találsz leírást.

Az oldalsó menüből válaszd ki a kategóriát vagy írd be a keresőbe a keresett parancsot.