Könyvtárszerkezet

Linux alatt a könytárak egy fa struktúrában vannak rendezve. A gyökér (root) könyvtár "/" mindennek a kiindulópontja, és minden ami alatta van fájl. A könyvtárak is speciális fájlok. A fájlokon keresztül érünk el mindent. Az eszközöket is a CD-vel kezdve, a hangon át, az egérig. Ez úgy értendő, hogy a DOS-Windows rendszerekkel ellentétben itt nincs A:, B:, C:, D: és egyéb meghajtó, itt egyetlen hierarhikus fa struktúra van, melyben megvan a helye minden egyes meghajtónak és eszköznek.

A gyökérből nézve az alábbi könyvtárakat találjuk:

/bin

A futtatható parancsok könyvtára (binaries). A /bin az alaprendszerhez szükséges programokat tartalmazza.  Több bin könyvtár is található ezen kívül, például a /usr/bin és a /usr/sbin. Ezekbe a felhasználó által telepített programok kerülnek. Bár ez nem törvényszerű, de általában a bin könyvtárakban a minden felhasználó által elérhető állományok kerülnek az sbin könyvtárakba pedig olyan rendszereszközök, melyeket például csak rendszergazdák használnak.

/boot

A rendszer indításához szükséges állományok és a rendszermag helye (grub, vmlinuz, stb.).

/cdrom

Ez egy szimbolikus link, általában a /media/cdrom könyvtárra. Ez utóbbi alá csatolódik be a CD meghajtó egység.

/dev

A rendszerhez csatlakozott speciális eszközfájlok, csatolható különleges állományok (devices).

/etc

Ez a könyvtár a gyűjtőhelye a különböző programok globális konfigurációs fájljainak. Itt minden konfigurációs állomány egyszerű szövegfájlba van mentve, ezért két nagy előnye van:

- az állományok akkor is egyszerűen elérhetők, ha a rendszer egyébként használhatatlan.

- gyakran rengeteg megjegyzés segít eligazodni a sorok közt.

/home

Rendszer felhasználóinak saját könyvtáraik. Például /home/tesztelek könyvtár a tesztelek felhasználóhoz tartozik. Az adott könyvtáron belül a felhasználónak korlátlan joga van.

/lib

Az induláshoz szükséges osztott rendszerkönyvtárak (libraries). Ezek szerepe megegyezik a Windows rendszereken használt dll fájlokéval. Továbbá tartalmazza a rendszerhez csatolható modulokat, meghajtó-programokat.

/lost+found

Ez a könyvtár nem is a Linux, mint inkább a fájlrendszer része. Ez a könyvtár a naplózó fájlrendszer (ext3 ext4) okán került oda ahova. Minden egyes ext partíció gyökér könyvtárban van egy lost+found könyvtár. 

Arra szolgál, hogy a rendszer fájlrendszer sérülés esetén ide állítja helyre a sérült állományokat. Szerencsére erre valószínűleg soha nem lesz szükségünk.

/media

Általában a /media könyvtár alá kerülnek befűzésre a cserélhető médiák. Pl.  CD/DVD eszközök, pendirve illetve a floppy.

/mnt

Ide kerülnek (általában) befűzésre a fix partíciók. 

/opt

Idegen forrásból származó (tehát nem a rendszer fejlesztői által készített csomagból) felhasználói programok opcionális telepítési helye. Ritkán használják.

/proc

Itt találhatóak az éppen futó műveletek, fájlként leképezve, sorszámozva, illetve információk a rendszerről: processzorról, memóriáról, stb.

/root

Ez a rendszeradminisztrátor saját home könyvtára. Igazából a / könyvtártól kezdve a root-nak mindenhova joga van írni - olvasni, de praktikusabb, ha van neki is egy saját tárhelye, mint minden felhasználónak. Azért nem a /home/ könyvtár alatt van a /root könyvtár, mert az gondot okozna akkor, ha a /home más fizikai tárolón van és probléma esetén nem lehet felcsatolni.

/sbin

Hasonló szerepe van mind a /bin könyvtárnak azzal a kivétellel, hogy olyan rendszereszközök kerülnek ide, melyeket csak a rendszergazdák használnak.

/sys

A /sys egy szintetikus fájlrendszer, a /proc párja, amely egy csomó információt szolgál a kernel állapotáról.

/tmp

A futó programoknak szükségük van/lehet átmeneti fájlokra. Ezek kerülnek ide. 

Ez a másik olyan könyvtár, amely alapértelmezettben írható minden felhasználó számára.

/usr

Ez egy „gyűjtő” könyvtár. Csak olvasható. Ez alatt található „majdnem minden”. Pl.:

Telepített programok nagy része, hagyományból ide szoktunk forrásokat pakolni (/usr/src), és azt leforgatni. Itt találhatók a dokumentációk (/usr/doc), itt találhatók az ikonok nagy része, stb.

/var

Ez szintén egy gyűjtő könyvtár. Itt találhatók a naplófájlok ( /var/log/maillog ) egyes programok hosszabb ideig tárolt, mégis átmeneti fájljai, ( /var/cache/apt/archives ) alapértelmezettben a felhasználói levél fiókok ( /var/mail/user).

 

 

cool