parancsok

Bevezető

    Ez a dokumentum egy összefoglaló a gyakran használt Linux parancsokról. A célja a parancsok megtanulása esetleg a tudás felfrissítése azoknál a parancsoknál melyeknek a használatára ritkábban kerül sor. Akár kezdő vagy a Linuxban, vagy haladó felhasználó, találhatsz új dolgokat. A gyűjtemény tartalmazza a parancsok leírásait és gyakori alkalmazásait, megfűszerezve itt-ott példákkal és hasznos opciókkal. Minden parancsnál van egy rövid leírás, az alapvető műveletről amit elvégez. Több információért érdemes a man oldalt átnézni.

Felhasználók kezelése

Felhasználók létrehozására és módosítására szolgáló parancsok.

parancsok listája:

Folyamatok leállítása

A folyamatok leállitásához tudnunk kel a folyamat azonosítóját. Ehhez itt találunk bővebb segitséget.

De hogy ne keljen sokat lapozni leírom ide is:

ps aux | grep "mit is keresünk"

Azon processzek listája ahol megtalálható a "keresett név" kifejezés.

parancsok listája:

Folyamatok listázása

Folyamatok megtekintéséhez a top parancs a legcélszerübb.

parancsok listája:

Folyamatok indítása

 

     Először tisztázzuk mit jelent: folyamat indítása = program vagy skript indítás. Ahhoz hogy egy programot elindítsunk, ismerni kell a program helyét. A rendszerbe a telepített programok a következő helyeken vannak:
/bin
/sbin
/usr/bin
/usr/sbin
/usr/local
/usr/games
Ezt a listát megtaláljuk, ha kiadjuk a következő parancsot:

echo $PATH

parancsok listája:

Jogosultságok

 

     Fájlrendszernek azt az adatstruktúrát nevezzük, amelyben egy operációs rendszer a lemezen és egyéb adathordozókon az egyes könyvtárak és állományok adatait és elhelyezkedését tárolja.
A LINUX minden egyes fájl számára úgynevezett i csomópontot (i-node) foglal le, amelyben fontos rendszerjellemzőket tárol. A LINUX alatt létrehozott fájlról az operációs rendszer nem csak a nevét és létrehozásának dátumát tárolja (mint a FAT), hanem annak azonosítóját is, aki létrehozta, továbbá annak a csoportnak a nevét, amelyhez a fájl tartozik. Ezért finomabban lehet szabályozni az engedélyeket.
A Linux fájlrendszer Az engedélyeket minden fájlhoz külön tárolja. Így a hozzáférés a saját tulajdonosára, vagy bizonyos felhasználók csoportjára korlátozható.

Linux operációs rendszernél a jogosultságok használatával állíthatjuk be a felhasználók hozzáférési szintjét a fájlokhoz. Három féle jog létezik:

  • olvasás (r)
  • írás (w)
  • futtatás (x)

Minden állománynak van tulajdonosa (user), csoportja (group) és mindenki más (other).

parancsok listája:

Navigálás a könyvtár struktúrában

A Linux könyvtár szerkezet egy hierarchikus könyvtárszerkezet, amelyben a könyvtárak tartalmazhatnak alkönyvtárakat is.

Ebben a könyvtárszerkezetben az egyes fájlokra úgy tudunk hivatkozni, hogy meg adjuk a gyökerétől kiindulva, mely könyvtárakon keresztül érhetjük el a könyvtárszerkezet részét,
Ezt nevezik a fájl elérési útjának.

parancsok listája:

Fájlok keresése

Mivel a linux fájlrendszerében minden fájl, fontos hogy tisztában legyünk a fájlok helyével, hol létével. A következő parancsok segítenek a fájlok keresésében.

parancsok listája:

Műveletek fájlokkal

A Linux legfontosabb alapfogalma a fájl. Más operációs rendszerekkel összehasonlítva, a Linux fájlrendszere sokkal egységesebb: felfogása szerint "minden fájl". Ez azt jelenti, hogy a felhasználó fájljai, a rendszer könyvtárai és a rendszerhez csatlakoztatott hardver eszközök mint fájlok egységesen kezelhetőek.

Könyvtárszerkezet

Linux alatt a könytárak egy fa struktúrában vannak rendezve. A gyökér (root) könyvtár "/" mindennek a kiindulópontja, és minden ami alatta van fájl. A könyvtárak is speciális fájlok. A fájlokon keresztül érünk el mindent. Az eszközöket is a CD-vel kezdve, a hangon át, az egérig. Ez úgy értendő, hogy a DOS-Windows rendszerekkel ellentétben itt nincs A:, B:, C:, D: és egyéb meghajtó, itt egyetlen hierarhikus fa struktúra van, melyben megvan a helye minden egyes meghajtónak és eszköznek.

Oldalak

Feliratkozás RSS - parancsok csatornájára